Taşınma Öncesi Eşyalarınızı Kolayca Toparlamanın 10 Püf Noktası
Evden eve nakliye süreci, bir planlama yapılmadan yola çıkıldığı takdirde oldukça yorucu ve korkutucu bir sürece dönüşebiliyor. Kendinizi yığınla eşya içerisinde nereden başlamanız gerektiğini kara kara düşünürken bulmamak için ev taşırken pratik bilgilerin neler olduğunu açıkladığımız bu yazımıza bir göz atmanızı tavsiye ederiz. Yazımızda ev taşırken yapılması gerekenlerin neler olduğuna dair fikir edinebilir, nakliye sürecine hazırlık sırasında işlerinizi kolaylaştıracak taktikler bulabilir, kendinize bir yol haritası belirleyebilirsiniz.
Öncelikle eşyalarınızı paketlemeye geçmeden önce, paketlemeye yardımcı olacak malzemelerin elinizde bulunduğundan emin olun; farklı boyutta kolilerin yanı sıra çöp torbası, koli bandı, maket bıçağı, makas, kalıcı marker kalem, gazete ve balon naylon gibi ambalaj malzemelerine ihtiyacınız olacaktır. İhtiyacınız olan malzemeleri bir liste haline getirin ve malzemelerinizi önceden temin edin. Bu malzemeleri önden temin etmeniz taşınma için hazırlık sürecinizi kolaylaştıracaktır.
- Sık Kullanmadığınız Eşyaları Önden Paketleyin
- Kullanmadığınız Eşyalarınızı Elden Çıkarın
- Paketlemeyi Odalara Ayırın
- Kolilerin Üzerine İçeriğini ve Hangi Odaya Ait Olduğunu Yazmayı Unutmayın
- Mutfak Eşyalarını Paketlerken Özenli Olun
- Bazı Çekmecelerinizi Boşaltmanıza Gerek Olmayabilir
- Öncelikli Olarak Kullanacağınız Eşyaları Ayrı Bir Koliye Yerleştirin
- Kıyafetlerinizi Toplarken Vakumlu Hurçlardan Faydalanın
- Kıymetli Eşyalarınız için Kenara Bir Çanta Ayırın
- Taşınırken Buzdolabının Fişini Çekmekte Acele Etmeyin
1. Sık Kullanmadığınız Eşyaları Önden Paketleyin
Evde kenara köşeye dizilmiş kolilerle beraber yaşamak pek keyifli değildir ancak paketlemeye erkenden başlaman
ız ev taşıma sürecinizi zamana yayacak, işinizi kolaylaştıracaktır. Bu yüzden özel zamanlarda kullanılmak için ayrılmış tabak çanak, yedek yorgan yastık, okunmuş kitaplar gibi sık kullanma ihtiyacı duymadığınız eşyalarınızı önden paketleyebilir nakliye için hazır duruma getirebilirsiniz. Erkenden paketlediğiniz eşyalarınızı da belli bir organizasyon şemasına uygun gruplandırmayı unutmayın.
2. Kullanmadığınız Eşyalarınızı Elden Çıkarın
Ev taşıma süreci işinize yaramayan, evinizde âtıl duran eşyalarınızı elinizden çıkarmak için bir fırsattır. Ev taşırken yeni evinize yanınızda götüreceğiniz eşyaları seçerken yeni evinizde kullanmayacağınız eşyalarınızı kendinize yük edinmenize gerek yoktur. Kullanmadığınız eşyalarınızı bağışlayabilir, bir başkasına hediye edebilirsiniz. İşinize yaramayacak eşyalarınızı elinizden çıkarmak için son günü beklemeyin.
3. Paketlemeyi Odalara Ayırın
Eşyalarınızı paketlerken odalara göre ayırmak, taşındığınız yeni evde eşyalarınızı yerleştirirken işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Böylece ev taşıma aşamanız gerçekleştikten sonra kolilerinizi açma gereği duymadan ait oldukları odalara gruplandırabilirsiniz. Kolilerinizin üzerine asetat kalemle içeriğinin hangi odaya ait olduğunu yazabilir, karışıklıkların önüne geçebilirsiniz.
4. Kolilerin Üzerine İçeriğini ve Hangi Odaya Ait Olduğunu Yazmayı Unutmayın
Paketlediğiniz kolilerin üzerine hangi odaya ait olduklarının yanı sıra içeriğini de maddeler halinde yazabilirsiniz. Böylece eşyalarınızı yerleştirirken hangi koliyi hangi sırada açmanız gerektiğini bilir, bütün kolileri aynı zamanda açarak gereksiz bir eşya kalabalığı içerisinde kaybolmamış olursunuz.
5. Mutfak Eşyalarını Paketlerken Özenli Olun
Ev taşırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de kırılabilir eşyaların özenli paketlenmesidir. Kırılabilir eşyaların çoğunluğunu mutfak eşyalarıdır ve paketleme esnasında ayrı bir özen isterler. Bardak, tabak gibi eşyalarınızı paketlerken kolinizin altına ve yanlarına darbeyi emecek bir malzeme yerleştirin ve bu eşyaları teker teker, gazete kağıdına sararak birbirlerine temas etmeyecek bir şekilde yerleştirin. Mutfak kolilerinizin nakliye aşaması sırasında zarar görmemesi için kolilerinizin üzerine “Kırılabilir” ibaresi eklemeyi unutmayın!
6. Bazı Çekmecelerinizi Boşaltmanıza Gerek Olmayabilir
Özellikle içerisinde çok ağırlık oluşturmayacak ve kırılabilir malzeme bulundurmayan şifonyer, komodin gibi mobilyalarınızın çekmecelerinizi boşaltmanıza gerek yoktur. Bu eşyaların çekmeceleri bantlanıp bu şekilde nakliyeye hazır hale getirilebilir. Bu yöntemle paketleme yaparken yer ve emek tasarrufunda bulunabilirsiniz.
7. Öncelikli Olarak Kullanacağınız Eşyaları Ayrı Bir Koliye Yerleştirin
Son olarak, bir sonraki evinizde ilk kullanacağınız, öncelikli eşyalarınızı ayrı bir koliye paketlemenizi öneririz. Yeni evinizde yerleşme, düzenleme işiniz devam ederken ilk elden kullanacağınız temizlik malzemeleri, mutfak araç gereçleri gibi eşyalara ulaşımınızı kolaylaştıracaktır
8. Kıyafetlerinizi Toplarken Vakumlu Hurçlardan Faydalanın
Peki ev taşırken kıyafetler nasıl toplanır? Öncelikle paketlemeye başlamadan dolabınızdaki fazlalık kıyafetlerinizden kurtulun. Kıyafetlerinizin paketleme için uygun koşullarda, temiz olmasına özen gösterin. Ardından kıyafetlerinizi mevsimine göre ayırın ve paketlemeleri mevsime göre yaptığınızdan emin olun. Sezonu olmayan kıyafetlerinizi evinizi taşırken de depolamaya hazır bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Kıyafetlerinizi toplarken alandan tasarruf etmek için vakumlu hurçlardan faydalanabilirsiniz. Vakumlu hurçlara girmeyecek kıyafetlerinizi rulo haline getirip paketlemeniz de alan tasarrufu açısından oldukça verimli bir yöntemdir. Özenle saklanması gerekmeyen günlük kıyafetleriniz için de dayanıklı çöp torbalarından faydalanabilirsiniz. Son olarak bazı kıyafetlerinizi yerleştirme açısından kolaylık sağlaması nedeniyle askısından çıkarmadan paketlemek de pratik bir çözüm olarak karşımıza çıkar.
9. Kıymetli Eşyalarınız için Kenara Bir Çanta Ayırın 
Eğer para, altın, ziynet eşyası ve tahvil gibi kıymetli eşyalarınızı evinizde muhafaza ediyorsanız, ev taşıma sırasında bu tür eşyalarınızı yanınızda taşıyacağınız ayrı bir çantanız olsun. Bu çantayı taşınma başlamadan önce yanınıza aldığınızdan emin olun. Aksi takdirde çantanız taşınma sırasında oluşacak kargaşada gözünüzün önünden kaybolabilir.
10. Taşınırken Buzdolabının Fişini Çekmekte Acele Etmeyin
Bozulabilir gıda malzemelerinin saklandığı buzdolabınızın fişini erkenden çekmek içindekilerin bozulmasına sebebiyet verebilir. Peki taşınırken buzdolabının fişi ne zaman çekilmeli? Buzdolabınızın fişi çekip içerisini boşaltmaya nakliye firması gelmeye yakın başlayabilirsiniz. Eğer buzluğunuz doluysa içerisinde dökülecek ya da kırılacak malzeme olmadığından emin olduktan sonra buzluğunuzu boşaltmadan kapağını bantlayabilir ve bu şekilde nakliyesini gerçekleştirebilirsiniz. Buzdolabınızı nakliyeye hazır hale getirirken kullanabileceğiniz bu yöntemi, mesafenin daha yakın olduğu nakliye işlemlerinde kullanmanızı öneririz. Keza uzun sürecek nakliye hizmetlerinde bu tür gıdalar bozulmaya başlayabilir ve gıda güvenliği açısından riskli hale gelebilirler.
Eşyalarınızı taşıyıp evinizi boşalttıktan sonra evi son bir kez kontrol etmeyi unutmayın. Evi sizden sonra teslim alacak insanlar için kabaca bir temizlik yapmanız, nezaket açısından uygun düşmektedir.